Chresten Faber, Direktør for Fabers Fabrikker i Ryslinge

Jens Peder Faber i Herredsfogedgaarden første Kone døde af barselsfeber i marts 1870
Jens Peters svigerinde, hans afdøde kones yngre søster Maren Kirstine Jensen måtte nu træde til for at passe den nyfødte og de mindreårige børn.
I januar 1873 giftede Jens Peter sig med Maren Kirstine og i marts 1874 fødte hun en søn. Få dage efter fødslen døde også hun af barselsfeber.
Sønnen blev døbt Chresten Jensen Faber.De ældste søskende måtte nu passe den nyfødte, men efterhånden som de blev gift og flyttede hjemme fra, fik faderen en husbestyrerinde Karen Sofie Rasmussen fra Sødinge. J.P. Faber giftede sig for 3. gang i 1893 med Karen Sofie.

Chresten Jensen Faber, som var den yngste i flokken kom i malerlære hos en fætter i Gultved, da arbejdet ved landbruget ikke var hans stærke side. Han arbejdede som svend i nogle år, inden han startede malerforretning i Ryslinge i 1897.

Forretningen gik imidlertid ikke helt som forventet. Som svend havde han en tid arbejdet med at dekorere rullegardiner og nu begyndte han med dette i Ryslinge i 1900.
I 1899 havde han giftet sig med Johanne Frederikke Johansen fra Lunde sogn på Nordfyn. De fik to døtre Inge og Ester.
Johanne Frederikke døde i november 1930. Nogle år senere giftede han sig igen med en ung lærerinde Anna Frederikke Olsen.

Chresten Faber rejste ud til forretningsdrivende og solgte rullegardinerne. Han opdagede nu, at han havde evner for handel og snart blev malerforretningen i Ryslinge til rullegardinfabrik.
I 1905 etablerede han fabrikken på Hestehavevej ved siden af villa Vesta. I de følgende år udviklede fabrikken sig til et støre industriforetagende.

Chresten Jensen Faber døde i 1942, hvorefter Anna Faber satte sig i direktørstolen.


Ved Fabers Fabrikkers 100 års jubilæum den 1.sep. 2000
artikel i Fyens.dk af Niels Andreasen: Faber lever af Solen

INDUSTRIHISTORIE: Det gamle rullegardin fra Ryslinge er stadig lige moderne

Begejstringen smitter, når Henrik Lund-Nielsen, ny administrerende direktør for
A/S  Chr. Fabers Fabrikker i Ryslinge, viser om i den 100 år gamle fabriks nye virksomhedsmuseum i Villa Vesta ud til Hestehavevej. Det er først på dagen i går torsdag, dagen før den store fest for 100 år gamle Faber. Så der er gang i den, grænsende til det kaotiske.– Altså, jeg synes, der var langt mere orden på det i går. Nå, der er da også hele 28 timer til, at vi indvier museet, bemærker Henrik Lund-Nielsen, da vi ad bagdøren kommer ind i det museum, som virksomheden har valgt at investere i og skænke sig selv i jubilæumsgave. Pris: Et par millioner kroner.Selv om vi går i vejen for håndværkerne, formår Henrik Lund-Nielsen at gennemføre en omvisning i det trods alt rodet næsten færdigmonterede museum, som skal fortælle og bevare det midtfynske industrieventyrs historie.

En holdbar idé

Grundlæggeren af firmaet, Chresten Faber, knægten fra Lørup, nedsatte sig i 1897 som 23-årig som selvstænding malermester i Ryslinge. Han fandt på, at de kedelige rullegardiner i mange hjem måtte kunne dekoreres. 1.september 1900 skabte han samme med sin daværende kone Johanne det firma, som i dag fejrer 100 år.
I begyndelsen gjaldt det alene produktion af håndmalede rullegardiner på Hestehave-vej 4. Det blev til blandt andet en serie med danske slotte og herregårde. Fra starten havde Chresten Faber succes med sin idé. Og fem år efter byggede han på firmaets nuværende adresse Villa Vesta og en 40 meter lang fabriksbygning langs jernbane-strækningen mellem Ringe og Nyborg.
I 1919 blev firmaet omdannet til aktieselskab. Chresten Fabers kone døde i 1930, hvorefter han giftede sig med den meget yngre Anna. Sammen førte de rullegardin-fabrikken videre.

Krigen gav udvikling

Da 2. Verdenskrig brød ud og Danmark blev besat, frygtede Chresten Faber at være slået af banen.– Vi må nok regne med, at vi må lukke, var hans melding til de ansatte. Det kom til at gå stik modsat. Der blev brug for rullegardiner som ingensinde før. Ikke som værn mod skarp sol, men for at lukke lyset fra de danske hjem ude fra natte-mørket.
Kravet om mørkelægning blev grundlag for en kolossal udvidelse af produktionen og også udvikling af nye produkter, som firmaet den dag i dag nyder godt af.

Malermesteren og fabrikanten Chresten Faber døde i 1942. Hans kone Anna Faber førte virksomheden videre som direktør og bestyrelsesformand. I 1948 giftede hun sig med Harry Faber, der var søn af en af Chresten Fabers brødre.

Moderne tider

De to førte selskabet ind i de nye tider i 50’erne og 60’erne. Blandt andet tog Faber fat på produktion af persienner i aluminium, inspireret af tilsvarende produkter fra USA. Også i 50’erne tog eksporten fart, og i 1965 blev datterselskabet Faber Blinds i England oprettet. I 1975 blev det franske selskab oprettet.

Harry Faber trak sig tilbage fra selskabets ledelse i 1969, fire år før han døde. Anna Faber var frem til sin død i 1978 virksomhedens bestyrelsesformand.

I nyere tid er der kommet nye datterselskaber til i USA og Australien.
Seneste milepæl for gamle Chr. Fabers rullegardinfabrik er 1. april i år, hvor Velcap i Velux-gruppen køber firmaet.