Fhv. Amtsdirektør Haakon Brandt

Fhv. Amtskommunaldirektør Haakon Brandt født den 19. maj 1938 i Lørup Ryslinge sogn som søn af friskolelærer Sigurd Brandt Hansen og fru Karen

Artikel i Fyns Stifttidende 18 maj 2018 af Boe Jepsen Bie

Tidligere amtskommunaldirektør Haakon Brandt fylder 80 år lørdag den 19. maj. Som barn var hans lærerfar imod, at han kom i realskolen, så han måtte ud at tjene.
Haakon Brandt blev født i den lille grundtvigske friskole i landsbyen Lørup, der ligger mellem Ryslinge og Ringe på Midtfyn.
Her voksede han op og fik en stærk religiøs opdragelse baseret på det grundtvigske univers, som har fulgt ham hele livet.

Hans far, Sigurd Brandt Hansen, var friskolelærer af den gamle skole, og han ville ikke have, at hans børn gik på realskolen efter børneskolen.

– Vi skulle ud at arbejde med praktisk arbejde efter konfirmationen, så jeg blev bondekarl på seks forskellige landbrug på Fyn og Sjælland i årene, fra jeg var 14, til jeg var 19 år, bortset fra et halvt år, hvor jeg var elev på Sdr. Nærå Efterskole, et skoleophold som kom til at betyde meget for mig, fortæller Haakon Brandt.

Da han var 18 år, kom han på session, men blev kasseret, og det gav stødet til, at han søgte ind på Midtfyns Prræliminærkursus i Ringe, og efter to år fortsatte han på Fyens Studenterkursus i Odense og blev student i 1961.

Straks efter studentereksamen rejste Haakon til København og begyndte at studere jura.
– Jeg fik hurtigt forbindelse med Kofoeds Skole på Christianshavn og flyttede ind på Kofoeds Skoles Studenterkollegium, hvor jeg de følgende tre-fire år blev dybt involveret i denne skoles sociale hjælpearbejde.

I 1965 flyttede han til Aarhus og fortsatte sine studier dér og blev juridisk kandidat i sommeren 1969.

En måned efter sin eksamen blev Haakon Brandt ansat som jurist i det sekretariat, som skulle arbejde med sammenlægning af de to gamle amter i Thisted og Viborg til den nye Viborg Amtskommune, som blev dannet den 1. april 1970.

Allerede i 1973 søgte man en ny amtskommunaldirektør, og Haakon søgte stillingen og blev ansat, selv om han på dette tidpunkt kun var 35 år og den yngste i hele landet.

– Det var eventyrligt for mig at blive direktør, og jeg fik lov til at præge denne amtskommune på så mange måder i de næste 22 år, fortæller han.

I 1995 ønskede han et mindre krævende arbejde og søgte en stilling som juridisk sagsbehandler i amtskommunens socialcenter for en 4-års periode og gik derefter på pension som 61-årig i 1999.

Haakon Brandt begyndte nu en ny arbejdsmæssig tilværelse, idet han blev dybt involveret i opbygningen af Viborg Folkeuniversitet som frivillig arbejdskraft med mange foredrag og kurser samt en række kulturrejser.

– Og det har jeg arbejdet med, sammen med min kone, i de seneste snart 20 år, og nu ved min 80-årsdag trækker vi os tilbage fra det frivillige arbejde for at få bedre tid til vore dejlige to døtre, som har skænket os ni skønne børnebørn.

HAAKON BRANDT
Født den 19. maj 1938 i Ryslinge Sogn.Student fra Fyns Studenterkursus 1961. Cand.jur. 1969.
Direktør for Viborg Amtskommune 1973-1993 og juridisk konsulent 1993-1999.
Formand for Sdr. Nærå Efterskoles Elevforening 1959-1965.

Bor i Hald Ege ved Viborg.


Artikel i Viborg Stifts Folkeblad 18 maj 2019
Haakon Brandt modtager folkeuniversitetets Erslev-pris

Haakon Brandt, fhv. mangeårig amtskommunaldirektør i Viborg amt, og siden sammen med sin hustru Gerda mangeårig leder af Viborg Folkeuniversitet, har modtaget folkeuniversitetets Kristian Erslev pris.

Prisen er indstiftet af Folkeuniversitetscenteret i Skærum Mølle og Folkeuniversitetets Komitestyrelse i 2019 og blev uddelt for første gang ved komiteernes årsmøde, lørdag d. 11. maj.

Haakon Brandt tildeles prisen for en helt ekstraordinær indsats for den folkelige universitetsundervisning, først og fremmest i Viborg, som i Haakon Brandts tid blev landets næststørste lokale folkeuniversitet. Med prisen følger en statuette af kunstneren Peter Brandes.


 Haakon Brandt, fhv. amtskommunaldirektør, Nonbo Hede 14, Viborg, fylder mandag 70 år.

Haakon Brandt er født i Ryslinge, hvorfra han fortsatte som landbrugsmedhjælper og siden valgte at tage studentereksamen på Fyns Studenterkursus.
Efter et ophold på Den Internationale Højskole i Helsingør blev han medarbejder ved Kofoeds Skole i København.
Efter fire år i København flyttede han til Århus for at studere jura, og i 1969 blev han cand.jur. og fik ansættelse som fuldmægtig ved Viborg Amtskommune.
Efter fire år blev han udnævnt til amtskommunaldirektør fra 1973-95, og efterfølgende var han i fire år juridisk konsulent i amtet.
Sideløbende med sit amtspolitiske arbejde varetog Haakon Brandt en lang række tillidshverv i personaleforening, friskole, Frit Forums Landsforbund samt Sindslidendes Vel.
I 18 år var han i lokalrådet for Den Danske Bank, Viborg afdeling, og har desuden haft sæde i bestyrelser og skoleråd ved Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle, for håndarbejdsseminaret i Skals, Krabbesholm Højskole (1996-99) og for skolekredsen ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen ved Viborg 2000-2005.
I perioden 1988-96 var han medlem i meninghedsrådet ved Viborg Domsogns Meninghedsråd.
Siden sin pensionering fra Viborg Amt har Haakon Brandt brugt mange frivillige arbejdstimer på at opbygge en omfattende folkeuniversitetsvirksomhed i Viborg og samtidig hermed en rejsevirksomhed benævnt: Historiske og kulturelle studieture, som er medlem af rejsegarantifonden. Rejseprogrammet omfatter ca 20 rejser til ind- og udland om året.
Fødselsdagen fejres med reception i fælleshuset på Nonbo Hede i Hald Ege kl. 13 -17.